Planlegger du læring til høsten? KOMMUNIKASJON OG SELVLEDELSE er et bra sted å starte
Studier Om oss Kurs Coachpool Historier FAQ Gratis råd Innlogging

Hvorfor blir du lykkelig av tradisjoner?

Vi kan julefilmene utenat og likevel ser vi "Same procedure as last year" på TV-skjermer i hele Norge på lille julaften. Jeg husker godt det året de endret sendetidspunkt og måtte sende den i reprise senere på kvelden fordi det var mange som ikke hadde fått den med seg.

 

Hva er det med jula og tradisjonene som hører til? 

 

Tradisjoner handler om lykkehormoner og hvordan vi hele tiden søker det som gir oss lykkefølelsen. 

 

Endorfin, dopamin, serotonin og oxytosin er de hormonene vi trenger å produsere for å få lykkefølelse. 

 

Endorfiner får vi blant annet gjennom å bli rørt eller ha latterkrampe. Ikke rart at “Love Actually” og “Grevinnen og hovmesteren” er noe mange må se gang på gang. De gir oss endorfiner. 

 

Dopamin får vi gjennom å få ting gjort. Å krysse av på julegavelisten etterhvert som julegavene blir handlet inn gir oss dette hormonet. Kanskje derfor mange har lange lister slik at de ubevisst får mye dopamin?

 

Serotonin får vi kun i samhandling med andre. Det er det som knytter oss mennesker sammen. Når vi føler oss stolte, enten over egen innsats eller andres får vi serotonin i kroppen. Mange opplever at det er en bedre følelse å gi gaver enn å få. Vi elsker å se gleden i øynene til den vi gir til.

Vi kan også bli lurt gjennom å få ting og gaver. Serotoninrusen blir da kortvarig dersom det ikke er noe er noen relasjon til tingen. Hvor mange gaver trenger vi egentlig?
Hva med å spleise, eller gi en opplevelse - bedre for både lykkefølelsen og miljøet?  

Det siste hormonet Oxytocin får vi når vi føler oss elsket og vi har tillit til de rundt oss. Vi får også oxytocin når vi er generøse og hjelper andre.

 

Og så var det stresset..

 

Samtidig har vi cortisol - stresshormonet som hemmer frigjøring av oxytocin. Det gjør også at immunforsvaret blir dårligere og det gjør at negler og hår stopper å vokse (!).

Når vi stresser mye går kroppen i “kjemp eller flykt”-modus. Selv om det ikke er en løve i nærheten, bare lang kø i kassa i butikken.

Når stress-situasjonen er over blir vi automatisk sultne, fordi kroppen tror at vi enten har slåss mot den løven eller løpt fra den. Da trenger vi energi, selv om vi egentlig ikke har brukt mange kalorier. De er derfor du føler trang til å gå til kjøleskapet når du er stressa, selv om du egentlig ikke er sulten. 

 

Så kanskje det kan være lurt å tenke gjennom hvilke tradisjoner som er til glede og hvilke som gir for mye stress?

 

Det viktigste med jula

 

Juletreet er tatt inn og alle eskene med julepynt står klare til å bli hengt på plass. Prøveribba er i ovnen og det lukter godt av både den og kongerøkelsen som er tent. Hver lille julaften er vi hos mine foreldre. Det er noe vi har gjort så lenge jeg kan huske. Fin tradisjon med ro og tilstedeværelse. Det viktigste er samværet.

 

I min familie har vi endret mye de siste årene uten at det ødelegger julekosen. Antall julegaver er redusert til et minimum. Vi baker bare pepperkaker - da det er det eneste som blir spist, og i år dropper vi juletreet hjemme siden vi skal være store deler av jula på hytta.


Der er det ikke stress i det hele tatt! 

Og mens vi snakker om stress... Her er 3 supre tips som gir deg mer tid.
Det tar under 2 minutter å lese, og kan gi deg effekt umiddelbart. 
Få mer tid her :-) 

 

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000