Kommunikasjon og selvledelse - deltidsstudier høsten 2022
Artikler og historier Studier Oversikt alle tilbud Om oss Gratis råd Innlogging

Hvordan håndtere skuffelser i jula

Forventningene står i kø før julen. Julegaver, julemat, juleselskap, julevær og julekos. Vi lager oss forventninger til hvordan det skal eller bør bli for at det blir en vellykket jul.

 

Når vi sammenligner ideen om en perfekt jul med tidligere år er det ikke sikkert at bildet stemmer helt. Minnene våre kan spille oss et puss. Detaljer vi ubevisst har valgt å glemme kommer ikke frem når vi henter frem minnene.

 

Selektive minner

 

Minnene om onkelen som alltid drikker litt mye til middagen og snorker høyt under gaveutdelingen. Eller minnene om skuffelsen over julegavene du aldri tok i bruk fordi det var ikke akkurat det du ønsket deg. Hva med minnene om vondt i magen og kvalmende følelse etter å ha spist altfor mye julemat som gjerne blir toppet opp med en mektig dessert.

 

Smart hjerne

 

Hjernen vår velger ofte å skille ut de tingene vi opplevde som bra og konstruere et godt minne ut fra det. Et minne som baserer seg på gjennomsnittet av alle de julaftenene vi har opplevd gjennom livet. Det er godt at hjernen har den evnen. Samtidig gjør det også sitt til at vi ofte kan ha høyere forventning til det som skal skje enn det som vi i realiteten kommer til å oppleve.

 

Så hva kan du gjøre for å snu skuffelse til takknemlighet?

 

Det er lett å bli sittende fast i ditt eget perspektiv og kun se det fra din side. Ved å velge å se ting fra den eller andre personenes perspektiv kan det noen ganger være lettere å finne takknemlighet i det som skjer.

 

Onkelen som drikker litt mye til middagen kan kanskje være veldig sliten etter lange dager på jobb og blir lett påvirket. Kanskje han egentlig blir litt lei seg for at han også i år ikke klarer å styre seg?

 

Eller hva med gaven fra tanten som du egentlig ikke ønsker deg. Kanskje hun i år igjen opplever å ha dårlig råd slik at hun egentlig ikke burde ha kjøpt gave til deg, men i stedet for å la være så bruker hun tid, energi og penger på å finne en gave hun tror du ønsker deg og som hun føler hun har råd til.

 

Øvelse når du kjenner skuffelsen komme:

  • Ta en god pust ned i magen. 
  • Gi deg selv noen sekunder til å løfte blikket og få inn den andres perspektiv. 
  • Let etter den gode hensikten bak det som skjer. 
  • Kanskje du finner noe du kan være takknemlig for i stedet for at du lar skuffelsen ta overhånd?

 

Test det ut og del gjerne.

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000