Planlegger du læring til høsten? KOMMUNIKASJON OG SELVLEDELSE er stedet å starte!
Studier Om oss Kurs Coachpool Historier FAQ Gratis råd Innlogging

Stolt av tittelen coach... men veien dit var lang

Det tok flere år før jeg ville si høyt at jeg er sertifisert coach. Jeg var rett og slett flau over tittelen...

Jeg tok ikke eierskap til tittelen, jeg sa at jeg jobber med kommunikasjon. Det er jo også sant, men at jeg ikke kunne stå inne for coach-tittelen er pinlig å tenke tilbake på nå. Hvorfor ble det slik?


En jungel av coachutdannelser

Jeg hadde tenkt på coachutdanning lenge. Da jeg endelig tok valget, begynte letingen etter riktig skole.

En jungel av tilbydere på markedet, var det jeg fant. Alt fra tredagers kurs på nettet, til utdannelser og sertifiseringer som strakk seg godt over to år.  Hvordan skulle jeg velge? 

Utdannelsen som ga meg muligheten til å livnære meg som coach

Jeg forstod veldig tidlig at du ikke utdanner deg til coach på et tredagers nettkurs, men kunne jeg ta det via nettet eller måtte jeg møte opp på skolen og gå ut av min stramme komfortsone? Jeg kunne valgt den raskeste veien, for alle kan jo kalle seg coach, det er ingen beskyttet tittel.
Men jeg ville være trygg på at den dagen jeg ble ferdig sertifisert, da skulle jeg kunne stå inne for det jeg gjorde, og være stolt av min tittel.

 📌Jeg leste meg opp på foreninger og skoler i markedet. 
📌 Jeg ringte rundt til ulike skoler for å danne meg et inntrykk av hver enkelt.

Det er en god måte å bestemme seg på. 


Hjelp, hva har jeg gjort?

Januar 2013 satt jeg i et klasserom og var klar for min første dag på veien mot min tittel som coach.
Eller -  klar er en mild overdrivelse...
Det tok ikke mange minuttene før jeg begynte å svette i hendene, hjertet hamret og jeg kjente kvalmen komme, for her skulle vi virkelig ut av vår komfortsone.

Dansing i pausene! Jeg HATER å danse. Uansett om de sa at det er fordi bevegelse gir bedre grunnlag for konsentrasjon og læring. Kroppen var stiv og tankene virvlet: Jeg vil ut, jeg vil hjem, jeg vil alt annet enn å bli coach…

Men jeg ble, og etter hvert ble det å gå utenfor egen komfortsone helt ok, for jo mer du gjør noe, jo enklere og mindre skummelt blir det.

Sertifisering og ærlighet

Etter tre semestre på skolebenken, oppsamling av coachingtimer og alt som trengs for å tilfredsstille kravene til en sertifisering var endelig dagen der. Sertifiseringen vel gjennomført og jeg bestod, nå kunne jeg endelig kalle meg coach for nå hadde jeg den høyeste utdannelsen for dette i Norge.

Jeg var sikker på at det var dagen hvor jeg skulle være så stolt av endelig å bære den tittelen, men den stoltheten kjente jeg aldri på da…..

Spiren til endring

Jeg så fort at mange utdanner seg til coach, men mange velger å ikke jobbe som profesjonelle coacher etter endt utdanning. Hva var årsaken, hva kunne jeg bidra med, hva kunne gjøres for å endre dette?

Siden 2013 har det derfor vært min fanesak å bidra til å rydde opp i coachingbransjen slik at den får den anerkjennelsen den fortjener. Etter mange år med lite regulering har det ikke vært lett for kundene å vite hvordan de skal velge coach eller skole.

Coaching som anerkjent bransje?

Da jeg ble valgt inn i styret i Den Norske Coachforening bestemte jeg meg for å bruke det som utgangspunkt for å se på hele bransjen. Kanskje det var HER vi kunne gjøre en forskjell? 

Kunne vi skape en bransje det oser kvalitet av, slik at jeg også kunne bli stolt av tittelen min som coach og faktisk tørre å fortelle at det er mitt yrke når noen spør.

Hårete mål

Det ble starten på den lange veien mot et mål om å få en oversiktlig og ryddig bransje, et mål om å få det kvalitetsstempelet fagfeltet vårt fortjener og et mål om en bransje hvor alle bærer tittelen sin med stolthet. En bransje hvor kunder og studenter lettere kan finne frem i jungelen. 


Norsk Standard

Etter flere års hardt arbeid ble «Norsk standard for kompetansekrav til coacher» NS11251, vedtatt i januar 2023. .
For en glede, for en seier, for en anerkjennelse for de kvalitetssikrede coachene i markedet. 

De to neste standardene har planlagt høringsfrist september 2023. Dette er «Krav til tilbyder av coachingtjenester» og «Krav til utdanningsinstitusjon».
Den siste standarden vi holder på med er «Krav til sertifisering», og målet er at den skal være på plass innen utgangen av 2023.
Jeg er ikke lenger leder av DNCF, men jeg sitter i Standard Norge-komiteen. Dermed er jeg med på å utarbeide alle standarder og kjenner innholdet godt.

Hva vil norsk standard si for bransjen vår? Hva vil det bety for deg og meg som coach?

  • Mye enklere for kunder og studenter å velge skole.
  • Mye enklere å velge en coach med en grundig og god utdannelse, en coach som har gått veien for å bære tittelen de i dag har og som vil gi kunden en god og grundig prosess.
  • Det vil gjøre det vanskeligere for de som «utnytter» seg av at coach er en ubeskyttet tittel, som lærer seg noen teknikker og går ut og sier at de kan endre livene til folk, eller lære andre å gjøre det via et kort nettkurs.

Hva en coach er og ikke er

Coacher kan ikke endre andres liv, vi kan ikke helbrede folk, vi jobber ikke med diagnoser eller hva nå det loves fra de som utgir seg for å være coacher, men som egentlig burde være grunnlaget for at coach blir en beskyttet tittel.

Gode coacher bruker verktøyene riktig og forsvarlig, både menneskelig og etisk – og med riktig intensjon.

Vi vil være der og stille de riktige spørsmålene, gi deg verktøyene for å nå dine mål og gå langs veien mot målet sammen med deg. Vi vil utfordre og heie, vi vil bidra så endringen blir varig eller målet oppnådd.

Selve jobben er det du som gjør, for de første spørsmålene du får fra en coach vil sannsynligvis være noe slikt som:

- Vil du virkelig ha endring?
- Er du villig til å gjøre jobben som trengs for å komme dit?


Stolt av å være coach

Ti år etter at jeg startet på denne reisen kjenner jeg nå på en stolthet og ydmykhet for veien vi har gått, at vi er i mål med den første av flere norske standarder for vår bransje. Nå kan jeg si høyt og tydelig:  

JEG ER SERTIFISERT COACH- og jeg er stolt av det.

 
Ikke ta mitt ord for det - sjekk skolene selv, gå på gratis introkurs, webinarer eller last ned gratis ressurser. 
Snakk med dem, snakk med oss.
Vit at hele eller også deler av en coachutdanning vil støtte deg i alt du gjør i livet. Valg, utvikling relasjoner, karriere, endring.

Nå er jeg del av en skole som har kvalitet som høyeste verdi. For deg, for bransjen, for menneskene vi skal hjelpe fremover.
Ta direkte kontakt med oss på [email protected] 
Vi har mye å by på. 

Pia Paalgard Gurstad, sertifisert coach. 

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000