Oppdaterte datoer for 2023 og 2024 - Kommunikasjon og selvledelse - sikre din plass nå
Studier Om oss Kurs Coachpool Historier FAQ Gratis råd Innlogging

Gå DIN vei!

«Hva skal du bli når du blir stor»?

Hvem har ikke fått dette spørsmålet i tenårene, og følt på den store forpliktelsen det ligger i å komme opp med et godt og «riktig» svar?

I et intervju med en tenåring som hadde sett seg lei på dette evinnelige spørsmålet leste jeg at hun syntes det var vanskelig og utfordrende. Alle påfølgende valg - utdannelse, studiested, karriere – opplevdes som så endelige og irreversible. I en tid hvor det å takle nåsituasjonen og å finne ut av egen identitet kan være krevende nok. Hennes største ønske var heller at folk rundt henne stilte spørsmålet: «Hvem vil du være?».

Hvem vil du være?

Tenk nøye gjennom dette spørsmålet...
Hva om dine foreldre, en karriereveileder, eller kanskje en du så opp til som ung, stilte deg dette spørsmålet og lot deg få tid til å åpne deg og gi et helt ærlig svar?

- Hvordan ville livet ditt sett ut nå?
- Hva ville vært annerledes?

Noe skurret på jobben

For noen år tilbake hadde jeg en snikende følelse av at noe ikke stemte i arbeidssituasjonen min. Jeg har hatt en lang og spennende karriere innen reklame og kommunikasjon, hvorav 15 år i eget reklamebyrå med 7 ansatte, med en stor frihet til å utvikle meg og påvirke min egen arbeidshverdag.

Likevel var jeg kommet til et punkt der jeg savnet «noe», uten at jeg visste hva. Jeg oppsøkte en coach og hadde et håp om at han ville servere de svarene jeg trengte på et sølvfat, slik at jeg kunne fortsette livet mitt enda mer tilfreds enn da jeg ankom. Så enkelt var det ikke, og jeg innså at det var nødvendig med en grundig prosess for å finne de svarene jeg var på jakt etter.

Da han begynte å kartlegge verdiene mine – det vil si hva som er viktig for meg i en arbeidssituasjon – skjønte jeg at noe skurret.

En uventet reise mot å bli coach

Det var for å finne ut av hva som skulle bli min videre personlige reise at jeg oppsøkte MetaResource. Jeg visste fra før at dette var en anerkjent skole. Da jeg ringte skolen og ble møtt med nysgjerrige og vennlige spørsmål (uten at de forsøke å selge meg et kurs) tok jeg en beslutning om å melde meg på trinn 1, NLP Practitioner.

Allerede i løpet av de første studiesamlingene tok jeg valget om å gå hele løpet og utdanne meg til coach.

Min første læring var hvor enkelt det kan være å jobbe med tankesettet for lettere å se muligheter heller enn begrensninger.

Ikke minst også hvor grunnleggende viktig bevissthet rundt egne verdier er for de valg vi gjør, og at det å overse egne verdier vil skape ubalanse, frustrasjon og ofte utbrenthet i en arbeidssituasjon.

Endring gjennom å stille gode spørsmål

Det jeg er mest imponert over er hvordan en coachingprosess kan endre liv positivt, kun ved å stille spørsmål til klienten.

Spørsmål som skaper en ny bevissthet og klarhet, svar som klienten selv har – men som han/hun trenger hjelp til å hente frem.

Eller som en klient sa til meg, «akkurat nå er jeg i en fastlåst situasjon – jeg trenger bare hjelp til «å klikkes på plass».

 

Å utfordre seg selv


Et kjent sitat fra Albert Einstein: «Livet er som å sykle. For å holde balansen må du fortsette å bevege deg».

Å bevege seg i en retning gjennom å ta valg, lære noe nytt, si opp en kjedelig jobb, oppsøke nye situasjoner og miljøer - vil alltid ha en positiv effekt.

Kanskje ikke umiddelbart, men på veien vil du lære mye nytt om deg selv og bevegelse vil i seg selv være selvforsterkende ved at du blir bevisst hva som er viktig/uviktig for deg, og etterhvert oppnår den tilværelse som samsvarer med dine interesser og verdier.

De siste 3 år har jeg vært opptatt av nettopp dette.
Å bevege meg fremover.
Jeg er nå ferdig utdannet coach, har etablert selskapet Ikigai coaching, og ønsker å hjelpe andre med å søke etter større oppfyllelse i eget liv og i egen karriere:
Om ikke å nøye seg med godt nok!

Du finner ikke meningen med livet på Internett

Ikigai er japansk og betyr «grunnen til å være» eller «grunnen til å stå opp om morgenen, og har mye til felles med NLP.

Begge handler om å utfordre seg selv, være åpen og ærlig – og se etter det som gir mening, glede, mestring og balanse i livet. For meningen med livet finner du ikke på internett.

Meningen med ditt liv er en personlig reise. Om du ikke tar ansvar for din egen utvikling, vil andre garantert ha en plan for deg. Arbeidsmarkedet er i endring – mange jobber vil forsvinne, men nye muligheter åpner seg. Heller enn å være en brikke i andres liv kan du allerede i dag bestemme deg for å bli den du vil være.

Du er deg. Jeg er meg.

 

Gå «DIN» vei

Oppsøk nye mennesker, nye situasjoner og dine interesser. Finn dine verdier og muligheter. Kanskje er det en vei ingen har gått før, men uansett – det er din vei, ditt liv – og din karrière!

Og husk:
Du er ikke historien din, din nåværende jobb eller alle feil valg du har tatt.
Du er deg.

Skrevet av Espen Erfjell, NLP coach og eier av Ikigai coaching.

 

Er du også nysgjerrig på hva mental trening kan bety for deg i ditt liv?

Ta en uforpliktende og avklarende prat med MetaResource, akkurat som Espen gjorde.
Du kan enkelt henvende deg til [email protected] så tar vi kontakt. Eller ring 4043 7000.

PS, om du vil ha Espen som coach eller en av våre andre coacher, send oss en e-post om det! 

 

 

Close

Uforpliktende forespørsel om coaching

I kommentarfeltet kan du skrive litt om tema om du ønsker, hvor du bor eller annen relevant info.
Vi kontakter deg innen 2 arbeidsdager.
Du kan også ringe oss direkte på 4043 7000